«ینس استولتنبرگ» در سخنانی گفت: «از تصمیم ترکیه برای پیشبرد تایید پیوستن فنلاند به پیمان آتلانتیک شمالی استقبال میکنیم».
استولتبرگ در ادامه گفت: «فنلاند و سوئد ناتو را قدرتمندتر خواهند ساخت و عضویت کامل این دو کشور در سریعترین زمان ممکن ضروری است».
دو مقام ترکیهای چهارشنبه (۱۵ مارس) به خبرگزاری رویترز گفتند آنکارا در حال برنامهریزی برای تایید درخواست عضویت فنلاند در ناتو به صورت مستقل از سوئد تا قبل از انتخابات پارلمانی و ریاستجمهوری خود در تاریخ ۱۴ مه (۲۴ اردیبهشت) است.
به گفته این مقامها، پارلمان ترکیه به احتمال زیاد قبل از تعطیل شدن در میانه آوریل (اواخر فروردین) برای انتخابات، عضویت فنلاند در ناتو را تصویب خواهد کرد.
سائولی نینیستو رئیسجمهور فنلاند جمعه (۱۷ مارس، ۲۶ اسفند) به ترکیه سفر خواهد کرد تا درباره درخواست کشورش برای پیوستن به ناتو با رجب طیب اردوغان همتای ترکیهای خود گفتوگو کند.
«اولف کریسترسون» نخستوزیر سوئد هم سهشنبه تایید کرد که پیوستن این کشور و فنلاند به ناتو در دو زمان مختلف صورت میگیرد. نخستوزیر سوئد پیشتر نیز گفته بود این احتمال وجود دارد که فنلاند زودتر از سوئد به ائتلاف ناتو بپیوندد.
وی گفته بود از زمان نشست ناتو در «مادرید» در ژوئن به این سو مشخص شده که مسیر فنلاند برای عضویت در ناتو به نسبت سوئد هموارتر است و اکنون این احتمال وجود دارد که ابتدا فنلاند وارد ناتو شود.
ترکیه هر دو کشور به ویژه سوئد را متهم میکند که نسبت به گروههایی که آنها را سازمانهای تروریستی یا تهدیدهای موجودیتی میداند، مماشات میکنند. «مولود چاووش اوغلو» وزیر خارجه ترکیه اخیرا گفت که آنکارا مشکلات کمتری با پیوستن فنلاند به ناتو دارد.
پیشتر پارلمان فنلاند با ۱۸۴ رای موافق در برابر ۷ رای موافقت نهایی را برای پیوستن این کشور به ناتو صادر کرد. بر اساس قوانین موجود، همه اعضای ناتو نیز باید پیوستن عضو جدید را تایید کنند.
در مه ۲۰۲۲، فنلاند و سوئد به بهانه جنگ اوکراین خواستار پیوستن به ناتو شدند و اردوغان در آن زمان تاکید کرد که نمیتواند از پیوستن این دو کشور به ناتو حمایت کند زیرا این دو کشور با گروه تروریستی پکک همکاری دارد اما پس از آن، در پی مذاکرات طرفین با مقامهای ترکیه، نمایندگان سوئد و فنلاند اعلام کردند که با ترکیه در مبارزه با تروریسم همکاری میکنند./فارس